You are currently viewing Zbog čega je važno da definištete svoje lične vrednosti?

Zbog čega je važno da definištete svoje lične vrednosti?

Šta su osnovne lične vrednosti?

Osnovne lične vrednosti obuhvataju sve ono što vam je najvažnije u životu. One utiču na sve što radite, na način na koji razmišljate i kako se osećate u vezi sveta koji vas okružuje.

Kada radite ili vidite stvari koje su u suprotnosti sa vašim ličnim vrednostima, tužni ste, razočarani, osećate se loše ili se čak razbesnite!

Kada živite u skladu sa svojim vrednostima osećate se odlično – autentični ste, ispunjeni i srećni!

Zbog čega je važno da definišete svoje lične vrednosti?

Kada tačno znate svoje vrednosti onda možete da razumete šta vas pokreće i motiviše.

One vam govore i šta želite da izbegnete u životu.

Kada su vam jasne vaše vrednosti, možete svesno da napravite životne promene. Na taj način ste sposobni da birate uloge, aktivnosti i ljude koji podržavaju i unapređuju vaše vrednosti, kao i da izbegnete one koji su u suprotnosti sa njima.

Vaše lične vrednosti se isto kao i uverenja formiraju tokom celog života. Neke osnovne vrednosti ste preuzeli od roditelja, nastavnika, prijatelja tokom života, a neke su se iskristalisale tokom različitih iskustava koja ste preživeli u vašem životu.

licne vrednosti

Vaše vrednosti se vremenom menjaju i razvijaju kako se vi tokom života menjate. Ako trenirate za maraton ili pokušavate da dobijete bebu, vaša vrednost zdravlje će biti na vrhu liste. Ali, ako se upisujete novu školu onda će učenje ili radoznalost biti bliže vrhu.

Vaše vrednosti se uvek kreću zajedno sa vama. Nešto što ste voleli u dvadesetim godinama neće biti od istog značaja kao u četrdesetim. Zbog toga nekada prerastemo posao, aktivnost ili ulogu koja nam je odgovarala ranije.

Zbog toga je veoma korisno da povremeno u različitim fazama svog života ponovo preispitate svoje lične vrednosti kako biste jasno znali šta vam je u toj fazi važno.

osnovne licne vrednosti

Postoji besplatan online upitnik na web sajtu Johna Demartini-ja gde možete da odgovorima na pitanja da preispitate svoje osnovne lične vrednosti.

*Oni koji žele da ga dobiju na srpskom jeziku offline, mogu da me kontaktiraju