You are currently viewing Kakvo je vaše emotivno stanje?

Kakvo je vaše emotivno stanje?

Zapitajte se kako se osećate danas?

SADA U OVOM TRENUTKU?⠀

Da li ste raspoloženi, nasmejani, radosni, zadovoljni?⠀
Da li ste ponosni na sebe, smireni, ispunjeni?⠀

Ili ste možda zabrinuti, nervozni, ljuti, nestrpljivi, neraspoloženi?⠀
Ili ste uplašeni, strepite, ili ste tužni, razočarani?⠀

Zastanite na par minuta, UDAHNITE duboko nekoliko puta, i postanite SVESNI svojih misli. Imenujte emociju koju osećate. Gde je osećate u svom telu?

Ako su misli negativne, zapitajte se da li su istinite? Kako znate da su istinite? Da li imate dokaz da su istina? ⠀


Ako promenite tačku gledišta, možda će vam se javiti neka drugačija misao i neka drugačija emocija… ⠀

Zamenite tu negativnu misao pozitivnom.⠀

Probajte i primetićete razliku…⠀

Kada uradite ovu kratku vežbu, možete da vidite koliko na vaše emotivno stanje utiču vaše MISLI, bez obzira na to da li ste ih svesni ili ne.

Takođe, na vaše emotivno stanje utiče vaše DRŽANJE TELA – POSTURA, kao i NAČIN NA KOJI DIŠETE.

emotivno stanje sreca opustenost otvorenost
emotivno stanje tuga depresija stegnutost

Kada uporedite ove dve fotografije šta možete da primetite na osnovu govora tela ovih devojaka? Kakve su im misli? Kakvo im je emotivno stanje?

Na osnovu njihovog držanja tela odmah vidite da je devojka na levoj (prvoj) fotografiji srećna, zadovoljna, otvorena za nova iskustva, da ima pozitivne misli. Devojka na desnoj (drugoj) fotografiji je tužna, nesrećna, pognute glave i ramena, udubljena u svoje negativne misli.

Predlažem vam da uradite jedan test:

Zauzmite položaj tela kao devojka na levoj-prvoj fotografiji stanite pravo sa podignutom glavom, raširenim rukama i recite sebi sledeće: Danas mi je baš težak dan, ništa nisam uradio/la kako treba, jedva čekam da se završi...

Da li ste uspeli? Da li su reči koje ste izgovorili u skladu sa vašim položajem tela? Da li ste uspeli da osetite umor, razočarenje i tugu? Verujem da niste…

Isto tako možete da zauzmete položaj tela kao devojka na desnoj-drugoj fotografiji sa pognutom glavom, povijenim i skupljenim ramenima i da kažete sebi: Danas sam presrećan/na, osećam se fantastično, pun/a sam entuzijazma…

Verujem da vam ni to nije pošlo za rukom…

Posle ove vežbe vam je jasno da su misli i ono što govorite sebi u skladu sa vašim držanjem tela, a ako obratite pažnju videćete da su u skladu i sa vašim disanjem.

Zbog čega je sve ovo važno?

Ne morate dublje da tonete u emotivno stanje gde će da vas preplave negativne misli i osećanja, jer SVESNO i SA NAMEROM možete da ih promenite.

Da biste postali svesni svojih emotivnih stanja potrebno je da POSMATRATE SEBE (svoje misli, osećanja, položaj tela i disanje), da uočite koji se obrasci javljaju i kakva vam emotivna stanja izazivaju. Zatim je potrebno da se ZAUSTAVITE na vreme i da donesete odluku da ih svesno promenite.

Šta sve možete da promenite?

Negativne misli zamenite pozitivnim. Uhvatite sebe kada preispitujete negativna iskustva iz prošlosti ili predviđate budućnost koja ne mora da se dogodi. Budite ovde i sada.

Uhvatite sebe ako su vam glava i ramena povijeni i ispravite se, promenite položaj tela i razmrdajte se.

Radite vežbe disanja koje će vam pomoći da promenite svoje emotivno stanje, dišite polako, duboko i ravnomernim ritmom.