You are currently viewing Kako da živite svoj život sa namerom?

Kako da živite svoj život sa namerom?

Šta je namera?

Namera je odluka da postupate na određeni način, svesnost o tome kako želite da se ponašate i kako želite da se osećate. Namera nije u vezi poricanja ili potiskivanja stvarnih osećanja, već je svestan izbor na šta želite da se fokusirate.

Dobro je da postavite nameru za određeni dan, za mesec ili za neko specifično iskustvo zato što vas podseća da ostanete prisutni umesto da ‘vozite’ na autopilotu.

Postavljanje namere nije isto što i postavljanje ciljeva. Razlika je u tome što postavljanjem cilja želite da postignete određeni rezultat, dok postavljanjem namere želite da se osećate na određeni način. Kada postavite nameru, niste toliko fokusirani na određeno postignuće kao kod cilja, već ste otvoreni za brojne mogućnosti i rezultate. Pored toga, fokus je na tome kako se osećate tokom celog procesa.

Kako da postavite nameru?

  1. Odaberite određeni vremenski period, određeni događaj ili iskustvo za koje želite da postavite nameru. Na primer, za jedan dan, za neki sastanak, za jedan mesec.
  2. Vizualizujte (zamislite) ceo proces i razmislite kako želite da se osećate. Za početak možete da razmislite o nekoj oblasti života gde vam ide baš dobro, kojom ste zadovoljni. Zbog čega je ona dobra? Kako se osećate u vezi nje i zašto? Da li biste želeli tako da se osećate i u drugim oblastima svog života? Na početku može da se desi da vam bude teško da nađete prave reči. To je stvar vežbe.
  3. Napravite listu reči koje su u skladu sa tim kako želite da se osećate. Ako je potrebno, potražite ih u rečniku.
  4. Suzite spisak na jednu ili dve reči, odnosno namere. Važan deo ovog procesa je fokus na jednu reč. Ako ste napravili spisak od deset reči, sačuvajte ga za sledeći mesec ili događaj.

Ako se fokusirate samo na jednu reč tokom mesec dana, lakše ćete videti kako se ta namera (osećanje) manifestovala u vašem životu. Život sa namerom je u vezi istraživanja vašeg ‘zašto’? To je postavljanje sebi pitanja: ‘Zbog čega radim to što radim?’

Nije potrebno da odmah sve shvatite i razjasnite, ali je važno da vaše akcije imaju svrhu i da znate da imate moć donošenja sopstvenih izbora.

Život sa namerom je donošenje odluka svakog dana. Svaki dan komunicirate sa sobom i donosite odluke šta za vas funkcioniše, a šta ne, i pravite mala podešavanja.

Kako se osećate u vezi svog ‘zašto’? Da li ste spremi za promenu pravca ili ste srećni na putu kojim idete?